Můj příběh
Ráno v klidu, energie na celý den

Snídám s jasnou myslí. Kávu si dám až později – s klidem a požitkem, ne jako nutný budíček, který mi má ráno umožnit od sebe rozlepit oční víčka. Vím, co a kdy jíst, abych vydržela v pohodě celé dopoledne i odpoledne – bez výkyvů nálad, propadů energie a nutkání prohledávat poličku se sladkostmi.
Díky stabilní glukóze mám víc síly zvládat běžné dny, ale i ty náročnější. A jako vedlejší efekt mě těší lepší spánek, zářivější pleť bez pupínků, vyrovnanější nálada a hlavně – daleko menší chutě na sladké.
Vím, co tělo potřebuje, když mu chci opravdu dodat energii – a co jen klame tělem a slibuje rychlé, ale krátkodobé uspokojení. V kuchyni se díky tomu pohybuji s lehkostí, bez chaosu a stresu.
Už nebojuji sama se sebou, nevyčítám si „slabé chvilky“, kdy si chci dát něco dobrého. Ba naopak, naučila jsem se je vědomě zařadit tak, aby přinesly potěšení a zároveň napáchaly do nejméně škod mé denní energii.
Mám doma zásoby, na které se můžu spolehnout. Vím, co má smysl připravit si doma, a co můžu s klidným svědomím koupit. A hlavně – vím, že mám svůj den i energii víc ve svých rukou.
Ale nebylo to tak vždycky...
Celou střední i vysokou školu jsem zkoušela snad všechny možné způsoby stravování – často s omezeným studentským rozpočtem. Výsledek? Pořád hlad, neustálé ujídání, kila navíc. Počítání kalorií, vážení jídla, přísné časové plány, zákazy některých potravin… vždycky to skončilo stejně – chutě na sladké, boj s vůlí, výčitky a nakonec návrat na začátek.
Pak přišla práce. Spokojení klienti na prvním místě, hledání efektivity, šetření nákladů. A já se najednou ocitla v začarovaném kruhu kávy a cukru. Sladká snídaně, k tomu latté. Dopolední jogurtový nápoj – a cappucino. Lehký salát k obědu, odpolední únava – tak zase káva! A proč ne i „zdravý“ raw zákusek?
Jenže místo energie jsem si postupně zadělala na chronický chrapot. Ne, nebyla to jarní viróza. Bylo to refluxní onemocnění jícnu – jinými slovy žaludeční šťávy mi popálily hlasivky.
A pak přišla mateřská
Noční vstávání, kojení, nošení, nekonečná únava. Ráno jsem měla pocit, že bez silného čaje a sladké kaše snad ani neotevřu oči. Kafe už radši nepiju, protože se bojím, že mě zase bude pálit žáha a tabletky dlouhodobě brát nechci.
Jak mám v tomhle stavu celý den dávat pozor, aby se moje lezoucí dítě neotrávilo něčím, co našlo na podlaze, nebo na sebe nestrhlo něco, co jsem kvůli únavě zapomněla uklidit? Tohle je to období života, které si mám užívat?
Následovalo stěhování a spousta zařizování. Po dlouhém dni ještě delší večery plné hledání informací a následných diskuzích hlavně o nové kuchyni, protože jinak se do holobytu nemůžeme s dítětem nastěhovat.
S představou blížícího se návratu do práce se mi čím dál více svírá žaludek strachem. Už teď máme jazyk na vestě, energie na jiné než nejnutnější věci prostě není. Děláme něco špatně?
Takhle to dál nejde. Musí existovat jiný způsob!
A pak to přišlo. Jednoho krásného podzimního dne mi do života skočil kurz, který spojoval meditaci se stabilizací hladiny cukru v krvi. A to mi otevřelo oči! Pustila jsem se do testování na vlastním těle a začalo studium. Podcasty, webináře, knihy, zahraniční autoři… Pomalu mi to všechno začalo dávat smysl. Takže rovnice více cukru rovná se více energie neplatí?


Před mateřskou jsem jako konzultant podobné otázky řešila s klienty. Teď jsem si na ně musela sama odpovědět, ale v trochu jiném kontextu:
- Co dělat, abych měla dost energie na celý den?
- Jak si zjednodušit plánování a přípravu jídla, aby mi kuchyň nebrala víc času a nervů, než je nutné?
- Kde dává smysl ušetřit a kde raději nebudu ze svých nároků slevovat?
- Co má smysl připravit doma a co mohu s klidným svědomím koupit hotové?
- Jak nastavit systém plánování a přípravy jídla, který se přizpůsobí proměňujícím se potřebám rodiny?
Surfuji na vlně energie - chceš taky?
Nemusíte trávit desítky, ne-li stovky hodin studiem domácích i zahraničních zdrojů. Ani se nemusíte ztrácet v moři informací o stravě, spánku, pohybu a použitelném biohackingu a snažit se oddělit zrna od plev.
Základním stavebním kamenem denní energie je dobře zvládnuté ráno. Právě ranní rituály, snídaně a první kroky po probuzení často rozhodnou o tom, jaký bude celý náš den – jestli ho prožijeme v klidu, soustředění a s pocitem, že máme věci pod kontrolou, nebo naopak v chaosu, únavě a s chutí sáhnout po první sladkosti, která nám přijde pod ruku.
Abych vám ulehčila první kroky na této objevné cestě za získáním vaší ztracené energie zpět, připravila jsem pro vás dáreček zdarma! Sepsala jsem e-Book Ranní energie bez výkyvů: 3 snídaně pro stabilní cukr a méně chuti na sladké. kde se dozvíte, jak zvládnout a udělat si dobré ráno s lehkostí a hned napoprvé.
Dozvíte se mimo jiné:
- Jak křivka cukru v krvi souvisí s tím, jak se cítíme v průběhu dne
- Jak zařadit snadné rutiny i do chaotického rána
- Jak si sestavovat svoji snídani šampionů, aby vám byla palivem na dlouhé hodiny
- Konkrétní recepty a inspiraci na obměny tří základních snídaní včetně ukázky jejich glukozových křivek
Představte si, jaké by to bylo cítit více energie už dnes. Představte si, že máte energii pracovat na svých cílech, zvládat náročnou práci, nebo proplouvat krásami i chaosem rodičovské „dovolené“ – prostě máte dost sil na věci, na kterých vám opravdu záleží.
Dobrá zpráva je, správné know-how máte na dosah ruky. Tento eBook je mým srdečným dárkem pro každého, kdo už nechce přežívat den na kávě, cukru a silné vůli. Věřím, že vám otevře dveře k lepším ránům – a ještě krásnějším dnům.